Benvinguts

Passeu, passeu... està obert!!

divendres, 2 de novembre del 2007

Gran diada castellera

Pinya dels Capgrossos de Mataró en els pilars de 5 simultanis (1-11-2007)

Ahir dijous 1 de novembre, Tots Sants, gran diada castellera a Vilafranca del Penedès.

Sortida de Mataró amb bastanta fresqueta. En una hora aproximadament ens plantem a Vilafranca on encara fa més fresqueta. Ens tapem amb el que podem i cap a esmorzar. Passem pel local de la colla dels Castellers de Vilafranca i allà després d'una petita visita ens conviden a esmorzar, pa amb tomàquet i embotits.

Falta una hora per anar a plaça, el local de gom a gom, la barra del bar atapeïda... així que decidim anar a fer el café en un altre lloc. Cap a plaça a buscar un bar... trobem el bar obert i a prendre el café per agafar una mica d'escalfor. El sol per això ja comença a apretar una mica més. La plaça de la Vila tot son preparatius per les retransmissions, cables per aquí, càmeres per allà... Comença a arribar públic... castellers... anem agafant lloc on possar les motxiles, arribada del gruix de castellers, instal·lació del "camp base" i preparar els estris de casteller, fora rellotge, buidar butxaques, possar-te la faixa, els mocadors, gralles començant a afinar, públic preparant les càmeres de fotos i de video, balcons que s'omplen de gent i de domassos, el balcó de l'ajuntament de Vilafranca amb les autoritats pertinents... l'escalfor de la plaça que comença a pujar, els ànims castellers pels núvols... comença la diada.

Obren plaça els Castellers de Vilafranca amb un intent de 5d9 amb folre, la supercatedral que comença pujant una mica tremolosa, lògic tractant-se un castellàs d'aquestes característiques. A l'arribada de dosos el castell no aguanta i cau; una caiguda força lletja. La colla queda una mica tocada i fa que es baixin les pretensions per aquesta diada. En segona volta intenten un 4d9 amb folre que el resolen sense problemes.

Torn per als Capgrossos de Mataró que sortim amb el 3d9 amb folre. Hi ha una mica de nervis doncs 4 dies abans tras 2 intents d'aquest castell no es va poder carregar a Girona. Som conscients que aquest castell el tenim, als assajos van anar molt bé així que a plaça i tinguent l'ajuda d'altres colles no se'ns podia escapar. I així va anar, castell molt bé de mides que es carrega i descarrega sense problemes. Tercer 3d9 amb folre descarregat de la temporada.

Seguidament toca als Castellers de Sants que venien a la plaça de la Vila a fer història, i gairebé que la fan, els va faltar un pel. Obrien actuació amb la torre de vuit amb folre, castell que el tenen força dominat i que els va fer servir per treure nervis.

Primera ronda:
Castellers de Vilafranca: i5d9f, 4d9f
Capgrossos de Mataró: 3d9f
Castellers de Sants: 2d8f

Comença la segona ronda amb uns Castellers de Vilafranca amb canvis en el programa previst, doncs la caiguda d'abans els ha condicionat la diada, així que canvien el possible 3d9 amb folre i agulla (castell inèdit en tota la història dels castells) per la torre de nou amb folre i manilles. Castell que els puja molt bé, potser un pel lent i això fa que la descarregada hagi segut més treballada que altres vegades. En definitiva setena torre de nou amb folre i manilles descarregada de tota la temporada i nou rècord, doncs cap colla l'havia descarregat tantes vegades a la mateixa temporada.

De nou torn per Capgrossos de Mataró. Afrontem el gran castell de la diada pel que fa a nosaltres, que és el 4d9 amb folre, castell que no es feia des de la fatal caiguda de Santes de l'any passat. Emoció, concentració, nervis, il·lusió... folre, tronc i canalla apartats prop de la pinya que s'anava muntant, concentrant-se i conjurant-se... tot això en molt poc espai, en molts pocs metres quadrats, muntem pinya, la tanquem, pujen segons... comença a pujar el folre... pujen terços i la resta del folre... a la pinya només respiració profunda, silenci, només s'escolta el que diuen a dalt, pujen quarts, tot bé?, si, tot bé... amunt... pujen quints... sonen gralles, l'intent es vàlid, pujent sisens.., sisens colocats, pujen dosos, acotxadora i enxaneta... dosos colocats, acotxadora que dubta, la plaça que crida, que esperona, que empeny a l'acotxadora... que aplaudeix la ràpida decissió de seguir anar amunt... som a punt de tocar el cel... acotxadora colocada... enxaneta amunt, bé... bé... tres passes... bé, bé, be... enxaneta fent l'aleta... gairebé no es senten les gralles, l'explosió d'aplaudiments fa creure des d'abaix que el castell està carregat... i es ara on em d'apretar les dents... on em de donar el pit perquè la descarregada sigui un fet, alegria, eufòria, el malson ja es història... baixa la canalla, el tronc... dits, mirades cap al cel, crits... molts crits.. alegria, molta alegria, i alguna llagrimeta, explosió d'eufòria al estar tots abaix, càntics, celebració, aplaudiments, petons, abraçades... moltes abraçades, el món casteller, de la ma dels Capgrossos, havia fet un altre pas endavant. Així doncs en segona ronda, 4d9 amb folre.

De nou, un altre cop, els Castellers de Sants, on havien de tirar el seu plat fort. El primer 3d9 amb folre de la seva història. Després d'un intent desmuntat sense importància, doncs encara no havien sonat gralles, es disposen a fer un nou intent. Gran intent, després de colocar dosos l'acotxadora i enxaneta decideixen fer-se enrere. S'ha de dir que el tenien, no es movia, en fi... potser una mica de por...

Segona ronda:
Castellers de Vilafranca: i5d9f, 4d9f, 2d9fm
Capgrossos de Mataró: 3d9f, 4d9f
Castellers de Sants: 2d8f, id3d9f


Passem a la tercera ronda on els vilafranquins aborden ara el 3 de 9 amb folre, torno a repetir, baixant pretensions per la caiguda del 5d9f, i que segons el guió ara devien de tirar la torre de 8 neta, castell que mai s'ha pogut descarregar. Així doncs un 3d9f sense gaire història per tancar la seva diada.

Per part de Capgrossos, per arrodonir la feina ben feta s'havia de descarregar el 5d8 o catedral dels castells. I així va ser... castell que en principi també va pujar una mica remenadet i bellugadís, però que al final es descarrega sense menys problemes, tot i la feina que això comporta, que un castell d'aquestes característiques no es veu massa sovint. Tripleta màgica al sac... i ara si... dins del sac i ben lligat.

Per part dels Borinots (castellers de Sants) que no volien marxar de plaça sense els deures fets, tornen a afrontar el seu repte, el 3d9f. El castell de nou puja molt bé de mides... apamat, no es mou ni una mica... i malauradament amb dosos colocats i amb l'acotxadora remuntant, l'enxaneta es torna a fer enrera i deixa de nou el castell en un intent desmuntat. Una llàstima, doncs com a l'altre intent, crec que com a mínim el podien carregar. Per no perdre un altra ronda, acavàren la diada muntant un 3d8 sense cap problema i amb molta solvència.

Tercera ronda:
Castellers de Vilafranca: i5d9f, 4d9f, 2d9fm, 3d9f
Capgrossos de Mataró: 3d9f, 4d9f, 5d8
Castellers de Sants: 2d8f, id3d9f, id3d9f, 3d8

Ronda de pilars.

Per part de Castellers de Vilafranca, un majestuós pilar de 8 amb folre i manilles, el tercer de la temporada, que va patir un xic a la baixada, però que el quart el va poder parar amb el cap.

Per part de Capgrossos, dos pilars de 5 simultanis, sense història, carregats i descarregats amb facilitat.

Per part de Castellers de Sants, un vano de 5 també descarregat sense cap problema.

I després?

Dons molt fàcil... després de 3 hores de gaudir de bons castells, d'emocions, d'alegries... a dinar s'ha dit. Agafem el cotxe i cap a Guardiola de Font-rubí, on hi ha el restaurant Cal Pau Xic i on ens van fer un gran i boníssim menú casteller.